Sunday, March 15, 2009

Trip Aku Ke SUKIDA




salam. semoga kesejahteraan melimpahi anda semua..setelah beberapa ketika aku tidak menulis, pasti ramai kawan2 yang tertanya2 berita terbaru aktivity memancingku.ahhhh...nak wat cane masing2 sibuk dengan kerjaya dan tugas...

kali ini aku nak cite kat anda semua tentang trip (sebenarnya lebih kepada seisi perkemahan) di SUKIDA resort. Lokasinye terletah di Semenyih, berdekatan dengan Kolam Pancing Sri Bayu Tekala, yang mana selalu wat event mancing besar2an..mungkin ramai berpendapat yang SUKIDA ni hanyalah seperti kolam2 pancing yang lain, yang menyediakan pakej pancing dan JACKPOT. Jangan salah sangka.Sebenarnya Ia adalah sebuah resort untuk bersantai sambil memancing bersama2 teman atau ahli keluarga.Tambahan pula anda pasti terhibur dengan gelagat kuda2 di sini merembat umpan2 pemancing yang lain.(aku pun penah kene gak dulu...)

Bayaran kemasukan amat murah...hanya RM10 saje bagi setiap batang joran, dari kul 8.00pagi sampailah 9.00 malam...murahkan? tapi korang kene ingat yang kat sini kiat mengamalkan konsep tangkan dan lepas (catch&release). layan ikan...pastu lepas balik...so kalo nak bawak balik kene timbang RM% badi setiap kilogram.ikan kat sini kebanyakan bersaiz bagak dan gadang terdiri dari patin dan pacu.kalo yang kecik2 hanyalah tilapia dan ikan2 sesat cam terbui, susur batang lampam, haruan dan sebarau.

Aku selalu pegi sini.Kali ni Aku nak cite trip Berkhemah lak.aku sampai malam tu lewat sikit sebab ader eksiden kat bukit Langat (aku pegi semenyih ikut bukit Langat sebab dekat giler ngan Pandan Indah ni). aku pegi dengan seorang kawan yang ditemani tunangnyer...Biler kami sampai jek...Abang Din (abang yang jaga sini dan memang frenly) tengah membebel pasal orang curik ikan bawak balik tak timbang...hahaha.menurut abang Din kemungkinan besar kami akan dapat menangkap hasil yang lumayan sebab baru lepas ujan.dan memang benar telahan dier...rekod pancingan aku mula bertambah...

sebelah malam aku dapat beberapa ekor patin bersaiz campur...ader yang besar dan ader yang gadang2...dek terlupa nak bawak bateri spare aku x tangkap semua gambar2...tapi sasaran aku bukan patin...aku nak pacu!!!tapi malang sebab beberapa kali aku terlepas sebab perambut putus..korang bayangkanlah perambut aku wat pakai benang 80 paun selamber jek dier kekah..

dan seelah pagi aku masih lagi melayan patin sambil mengharapkan kehadiran pacu....dan agak
dalam kul 10 pagi satu letupan kuat berlaku (pacu ni kalo makan dia akan melibas badan dan hasilkan bunyik yang agak kuat...so kitorang akan bersorang pacu meletup wei....) dan kail aku berbunyi....skreeeeettttt...aku melompat pegi sambut...time aku sembat tu la pacu tersebut melonjak atas pemukaan air...semua orang yang ader kat situ bersoran...dapat dah...dapatdah....wahahaha

aku layan baik2 sebab takut putus cam malam td...akhirnya pacu tersebut tewas ditangan jaguh..hehehe...so aku cepat2 untuk sesi fotografi sebelum melepaskan beliau...tq pada pacu tersebut yang memberi aku peluang untuk bertarung dengannya...dan ini adalah kali pertama aku naikkan pacu seumur hidup aku....best!!!! walaupun dia tak sekuat patin yang sama berat....tapi kene berhati2 sebab takut tali putus...kalo patin stail dia main mendap sambil shoot ke kiri kanan...kalo pacu lak main tibai jek cam layang2 putus tali pun ader...sebab dia nak putuskan tali kiter...
  • aku yang keletihan melayan ikan2...

dan hasil lumayan aku dalam 20 ekor campur member akunyer....
  • hasil pancingan apung

  • zap juga berbangga dengan kredibiliti aku sebagai amatur

  • masih terpesona dengan pacu pertaman dalam hidupku

  • agak2 berapa berat patin ni...korang pun tau saiz badan aku kan??

  • oh...yeah bebeh

There was an error in this gadget