Sunday, August 17, 2014

Fly vs Ngodek Melayang Dengan Pemburu Haruan

Tarikh: 16,17 Ogos 2014
Lokasi: Kg Bangau Tanjung
Rod: Flueger combo set 5/6wt
Umpan: Gurgler dan Kriket x jadi

Siri Melayang Bersama.. ini ku teruskan berasama Mimi dan Pulut (yang telah diracun untuk melayan Pancing Layang) pada hari pertama 16hb. Dan 17hb bersama Mimi je.

Keputusan hari pertama fly 5-0 ngodek dan hari ke dua fly 2-0 ngodek dilokasi yang sama. Biarlah gambar menceritakan segala,hahaha. Kasi panas sikit boh..

Sunday, November 3, 2013

Siri Melayang Dengan Fatin - Taman Larangan

3hb November 2013
Taman Larangan Temerloh
Fly Marque 5/6wt
Rabbit zonker putih - dgn daichi saltwater hook saiz 2.
Jurufoto..mr Q

Sangap menunggu bola final pahang vs kelantan aku dan beberape org teman melepak kat taman larangan dengan hajat mengusha awek berjoging. Ada 2-3 orang awek menjeling bila ditegur gaya ala ala sarip dol. Sangkut gak sorang bawak borak..hmm boleh tahan..

Tapi hati aku x terpikat sebab terpandang keliban fatin sedang meliuk lentok..lemah gemalai tariannya buatkan aku gersang dan gecur menikmati tariannya..ah..aku tak kira..aku mesti goda..lantas aku pulang ke rumah untuk mengambil perkakasan..yeah!

Thursday, October 10, 2013

Siri Melayang Dengan..

Aku akan mulakan siri baru dengan nafas yang lebih segar..setelah dicetuskan idea oleh rakan2 pelayang lain dalam fb dan rroc..maka aku ngambil keputusan untuk menggunakan nama ini..

Ready sume ea..

Sunday, July 7, 2013

Menguja pacu, menduga pak guard

Dah lame aku mengidam nak uja pacu kat Taman Tasik Larangan Titik Tengah Semenanjun ni. Aku pernah membottom kat sini waktu malam yang gelita dengan harapan pacu akan terpedaya. Dah berapa tahun pacu kat sini tak makan umpan kail. Sebut je ape jenis sume bo layan. Dari roti, dedak, cacing sampai ke perut ayam pun dia tak mau jamah. Sombong ea..

Aku memang arif dengan kewujudan pacu kat sini. Memang matlamat aku nak bawak naik sekor dua. Tambahan pula aku memang selalu bagi makan petang-petang.

Lagipun aku memang ada projek nak buat video flyfishing kat sini. Dah berbulan rancang tapi nak wat caner memasing sibuk. Jadi aku pun turun ke lapangan sasar untuk menguji jenis flies yang paling mantap supaya kelak buat video aku tak beputih mata.

Flies yang aku gunakan hari tu cumalah rabbit zonker warna putih. Ala-ala roti. Common flies untuk pacu.

Dan hasilnya..

Sungai Salan - masih berpenghuni

Tuesday, November 9, 2010

Jenis-jenis 'lelalat' (flies)

Tiba-tiba tangan rasa gatal nak menaip, tengah cari bahan-bahan untuk nak di tulis, ternampak pulak directori dalam MFR citer pasal 'fly-tying'..nak menulis dalam forum tu rasa segan pulak...mungkin orang dah tulis..so haku tulis la kat dalam blog aku ni sebagai entri baru..

Pengenalan jenis-jenis lelalat ni sangat banyak dalam internet, aku cuma mudahkan saja mengikut pemahaman aku..supaya bila aku lupa aku boleh bukak balik entri ni..hehehe

Untuk memudahkan, jenis 'lelalat' ni di bahagikan kepada 'DRY, WET, NYMPH dan STREAMER'..jenis2 lain tu aku tak berapa paham lagi...

Dry Flies: Dry flies senang cakap adalah 'lelalat' jenis yang timbul. Kebiasaannya mewakili serangga-serangga dewasa yang menetas atau keluar dari kepompong nenimfa, dalam keadaan kering dan boleh terbang/beterbangan untuk terus hidup dan kembali ke permukaan air untuk bertelur. 'Lelalat' jenis ini paling best digunakan (sebab kita dapat tengok ikan tu makan ia) dan ia juga merupakan pattern fly yang paling banyak sekali dicipta. Ada sesetengah pendapat membezakan 'emerger' dengan 'dries' tapi aku tak berapa mahir..so aku bubuh dorang ni satu kumpulan...hahaha sebab dua-dua jenis pattern ni jenis terapung..

contoh:

Wet Flies: Senang cakap jenis 'lelalat' yang tak timbul dan tenggelam.'Lelalat' ini biasanya akan berenang ke permukaan air sebelum berubah menjadi serangga dewasa. kebanyakan serangga akan menjadi diet ikan dalam fasa ini. so kalau pandai ikat 'lelalat' jenis ini pasti akan membantu kita.

contoh:
Nymph: Terdiri dari serangga fasa baru lepas menetas macam nimfa dan larva. hampir semua serangga akan menghabiskan masa yang lama dalam fasa ini. dan diet ikan paling utama pun dari jenis ini.'Lelalat' jenis ini yang terbaek boh...
contoh:Streamer: 'Lelalat' jenis ini biasanya menyerupai anak2 ikan dan natang-natang jadah yang berenang bawah permukaan air seperti minnow, crayfish. leaches dan lain-lain lagi..

contoh:

Terdapat banyak lagi 'lelalat' yang wujud. semua ni adalah secara asas pembahagian jenis2 'lelalat' mengikut serangga..untuk entri akan datang aku akan cuba untuk tunjukkan pattern kegemaranku dan yang dapat ikan...hohoho

Wednesday, October 20, 2010

Lesen SIKANG - Lentang

Lokasi: Lentang
Tarikh: 23 Ogos 2010
Rod: Fly Marque frenzy 590-4
Reel:Berkley clicker 5wt floting line
Pattern:Dry fly -#14 CDC Caddis (klik sini untuk contoh2)
Strip:dead drift then strip pendek2..
flies pertama ikat sendiri yang kena ikan
ada panggil ikan mengkarung..ada yang kata tamban sungai...apa lagi nama dia ek..
tak de la besar mana..tapi tengok dia makan dry memang stim...siap ada akrobatik lagi..
There was an error in this gadget